Rehabilitation, Reuse and Restoration of Traditional Structures and Open Space at Misfat al-Abriyin

This project is part of a starter-programme at the village of Misfat al-Abriyin in Wilayat al-Hamra, which is intended to implement a Heritage and Tourism Development Plan (HTDP) commissioned by Ministry of Tourism Oman in 2014 and delivered in 2015 by the ArCHIAM Research Centre at the University of Liverpool, UK. The project further develops the master plan propositions into detail design for three sites of economic as well as socio-cultural strategic importance. They have been earmarked in consultation with the Misfāt Cooperative and Bank Muscat for their revenue-generation potential as well as their associated tangible and intangible heritage values.

The process is expected to generate long-term impact both on the resident community, in terms of self-sustained economic growth and enhancement of social and cultural value systems, and the visitor community in terms of improvement and diversification of the tourism experience with a combined focus on the natural and cultural heritage of the settlement. It aims to set an example of sustainable heritage management and development in the country as well as the the Middle East, based on the integration of preservation and development goals through active involvement of private and public stakeholders.

Status

Completed

Type

Detail design and construction supervision

Location

23°08’09.6″ N
57°18’29.0″ E
Misfat al Abriyin, Oman
Arabian Peninsula

Client

Ministry of Tourism
Bank Muscat,
Sultanate of Oman

About the project

The project aims to:

The implementation of internationally recognised adaptive reuse concepts and strategies, built around a context-specific participatory design approach, will together enable, for the first time in Oman, to move beyond the limitations of monument-focused, conservative restoration practice to holistically approach the rehabilitation and development of settlement quarters and communal open spaces, with the aim to sustain the life of the resident community through key revenue-generating activities, while diversifying the economy and tourism potential of the wider region.

Related publications

Key people

  • null

    Prof Soumyen Bandyopadhyay

    Principal Investigator

  • null

    Dr Giamila Quattrone

    Research Fellow

  • null

    Dr Martin Goffriller

    Research Fellow

  • null

    Désirée Campolo

    Research Assistant

  • null

    Claudia Briguglio

    Research Assistant

  • null

    Matina Vrettou

    Research Assistant

  • null

    Dr Konstantina Georgiadou

    Research Associate

  • null

    Dr Haitham Al-Abri

    Honorary Member

  • null

    Aida Hernades

    Research Assistant

Info Point and Souvenir Shop (F4)

This building will welcome visitors, provide information on the village and sell local crafts items.
While the original spatial configuration has been preserved, the new layout revolves around a double-height lobby space, in which a modern concrete staircase has been introduced, and two rock gardens.

Traditional Bakery (A10) and Harat as-Shua

This building will cater for both residents and tourists as a place where visitors can gain an immersive experience of traditional Omani bread making.
The new layout focuses on a small double-height lobby, with a timber deck mezzanine, from where visitors can either buy bread off the counter or walk into the actual baker to take part in bread making demonstration sessions.

Harat as Shua, an open space with an underground pit (tannur) at the heart of Misfat, has been rehabilitated with the aim to connect the three sites as well as provide a place for social interaction for locals and visitors. The tannur  has been preserved to foster its continued use by the community; around it, new landscaping and seating areas have been provided to encourage people to spend time in this public space.

Restaurant (B1)

This building will offer visitors a unique dining experience both indoors and outdoors. Partial reconstruction has been undertaken in order to make the original building functional again while retaining its character.
The new design is focused on the creation of a main semi-open dining space overlooking the oasis and its connection with the restored family rooms at rooftop level through a modern concrete staircase.